Bindweefseltechnieken

In ons lichaam zijn alle structuren als botten, spieren, zenuwen bloedvaten, gewrichten, organen, schedel en ruggenmerg omgeven door bindweefsel (fascie) en met elkaar verbonden. Overbelast bindweefsel kan op allerlei plaatsen in ons lichaam klachten/beperkingen geven. Dit kan inhouden dat bv. de oorzaak van rugklachten zich in de rug kan bevinden, maar de oorzaak kan ook ergens anders in het lichaam zitten. Bindweefselspanning hangt sterk samen met onze balans, onze neurovegetatieve balans (balans tussen voldoende rust tegenover activiteit ).Als deze balans is verstoord, raakt bindweefsel ook verstoord en kunnen wij klachten krijgen op allerlei gebied zoals in onze spieren, gewrichten, zenuwen, bloedvaten, organen, schedel en ruggenmerg. Bindweefseltherapie is oefentherapie of massagetherapie gericht op herstel van bindweefsel. (zie ook MSK , Craniosacrale technieken of myofasciale pijn)

 

Bindweefselmassage

Bindweefselmassage heeft een sterke impact op het vegetatieve systeem en is een reflexzonetherapie. Een mechanische prikkel wordt aan de huid toegediend en stimuleert zenuwuiteinden gelegen in huid en bindweefsel. Bindweefselmassage wordt toegepast bij (hardnekkige) klachten als andere vormen van behandeling (sportmassage, fysiotherapie e.d.) niet het juiste resultaat bereikt hebben of niet toepasbaar zijn. Bij deze massagetechniek worden de inwendige organen en/of orgaansystemen ( o.a. spieren, gewrichtskapsels en bloedvaten) beïnvloed. Er wordt gekeken of de oorzaak van de klacht(en) in verband staat met stoornissen in het functioneren van bepaalde organen, botten of spieren. Deze stoornissen uiten zich in verklevingen en spanningen in het onderhuidsbindweefsel, welke zichtbaar (intrekkingen in de huid) en voelbaar (verhoogde spanning en verminderde verschuifbaarheid) zijn. De locaties van deze verklevingen en spanningen, staan , via het zenuwstelsel, in verbinding met bepaalde organen, spieren en botten (bindweefselzones). Door massage van deze bindweefselzones wordt het hiermee corresponderende lichaamsdeel beïnvloed.

Bindweefselmassage geeft een prikkel aan het onderhuidse bindweefsel, waardoor via het centrale zenuwstelsel weer een directe impuls aan het orgaan met een meer of mindere storing gegeven wordt. Het orgaan wordt beïnvloed, er volgt een directe terugkoppeling naar de huidzone,waar vaak een directe invloed (spanningsvermindering) voelbaar is.

Bindweefselmassage kan niet gecombineerd worden met andere technieken en kan in eerste instantie een wat onprettig (scherp) gevoel geven. De behandeling is meestal wel zeer effectief.

Over het algemeen zijn er meerdere behandelingen nodig om de doelstelling te bereiken. Na enige behandelingen leert uw lichaam de prikkels gunstig te interpreteren, waardoor de gewenste effecten sneller optreden. De behandelingen zullen daarom rustig beginnen en steeds verder worden uitgebouwd.

 

De behandeling

Elke behandeling met bindweefselmassage wordt begonnen met een visuele inspectie gevolgd door een segmentaal onderzoek. Hierbij wordt het bindweefsel van de rug in plooien opgeduwd en/of getild. Hieruit kan worden opgemaakt waar zich zones bevinden. Vervolgens wordt door middel van massagegrepen in of van het bindweefsel (er wordt zowel met oppervlakkige als diepe technieken gewerkt) de doorbloeding gestimuleerd en de verschillende structuren losgemaakt. Afvalstoffen worden losgemaakt en de balans in het bindweefsel wordt hersteld (hierom wordt bindweefselmassage ook voor cosmetische doeleinden toegepast). Tussentijds en na afloop zal het rugonderzoek worden herhaald om te controleren of het gewenste effect bereikt is.

Na de behandeling zal er normaal gesproken altijd een reactie optreden. Als na de derde behandeling nog geen reactie heeft plaatsgevonden heeft deze behandelwijze voor u geen zin. Dit gebeurt overigens maar zelden. Na elke behandeling moet er gelijk water gedronken worden en de dagen erna moet ook voldoende gedronken worden.

Bindweefselmassagebehandelingen zorgen voor een “reset” van het lichaam. Na ”vastlopen” start het weer gezond op!

Lees meer op www.blijflopen.nl.

Reacties gesloten.